Op. Dr. Nevra  Topalismailoğlu - Jinekolog

Polip, Endometrial Polip Tedavisi

Jinekolog Op.Dr.Nevra Topalismailoğlu


Polip,Endometriyal Rahim içi polip nedir ?

Polip endometriyal (endometrial polip) diğer adı ile rahim içi polip, rahim içi tabakanın kalınlaşması ile normalden fazla büyümesiyle meydana gelen,  rahim içindeki bir “et parçası” olarak tarif edilebilir.

Endometriyal polip, kadınlarda hemen hemen her yaşta görülebilebilir. Genellikle menopoz öncesi ve menopoz döneminde daha da sık görülmektedir.

Endometrial Polip ,Rahim İçi Polip Ne Gibi Belirtiler Verir?

Polip değişik  şikayetlere sebep olabilir.Boyutu büyük ve birden fazla olduğunda düzensiz kanama ,ara kanama veya adet kanamalarının günlerinin uzaması veya kanama miktarının artması tarzında , cinsel ilişki esnasında kanama, özellikle adet kanaması esnasında kramp tarzı ağrı gibi belirtiler ve şikayetler gösterir.

Polipler Kısırlık Sebebi Olur Mu?

Polipler gebe kalamama nedeni olabilirler. Polipler düşük riskini artırıcıdırlar.

Rahim İçi Polip Tanısı Nasıl Konur?

Rahim iç tabakası örneklemesiyle ”kürtaj”  ( küretaj, full küretaj) elde edilen dokunun patolojik incelenmesi ile tanı konulur.
Herhangi bir nedenle yapılan histeroskopi incelemesinde veya rahim içinin steril suyla doldurularak ultrasonografi incelemesi yapılmasından ibaret histerosonografi incelemesinde polip şüphesi oluşturabilir. Normal ultrasonografi incelemesinde polip saptanması zordur, zira rahimin ön ve arka duvarı normalde birbirlerine temas edecek şekilde dururlar ve polip arada düzleşerek gizlenmiş olur, fakat yine de deneyimli jinekolog lar “vajinal ultrasonografi” ile endometrityal polip tanısını koyabilmektedirler. Rahim içi histeroskopi veya histerosonografi incelemesinde suyla doldurulduğunda polip belirgin hale gelir ve net olarak gözlenir.

Endometriyal Polip, Rahim İçi Polip Nasıl Tedavi Edilir? Polip tedavisi nasıl yapılır?

Poliplerin tedavisi değişik şekilde yapılabilir, Kürtaj yöntemi (full kürtaj)  yöntemi ile polip çıkartılabileceği gibi, polip tedavisi histeroskopi yöntemiyle de yapılabilmektedir. Çıkarılan materyal patoloji uzmanı tarafından incelenir. Histeroskopiden farklı olarak “kürtaj” işlemi körlemesine yapıldığından bu işlemde bazı polipler atlanabilir.

Gerek histeroskopi gerekse “kürtaj” ile tam iyileşmenin  sağlandığı durumlarda ek bir tedavi gerekmez.Polipler maalesef tekrarlayabilir.. Bu nedenle düzenli jinekolojik  takipler önemlidir.


 

Kürtaj İle İlgili Diğer Yazılar Sırası İle Aşağıda Okuyabilirsiniz;

Kürtaj tekniği

Kürtajın riskleri

Kürtaj fiyatları

Kürtaj ile ilgili sık sorulanlar

Kürtaj Sonrası

Abortion